Finansowanie działalności leczniczej szpitali w systemie podstawowego szpitalnego zabezpieczenia świadczeń opieki zdrowotnej - Orliński, Ryszard; Macuda, Małgorzata (Financing medical activity of hospitals in the system of basic hospital security of medical services, 2018)
W 2017 roku opublikowana została ustawa wprowadzająca system podstawowego szpitalnego zabezpieczenia świadczeń opieki zdrowotnej (tzw. sieć szpitali), będąca nowelizacją ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Sieć szpitali rozpoczęła funkcjonowanie 1 października 2017 roku. Zmiana zasad finansowania świadczeń w ramach leczenia szpitalnego, a częściowo również w ramach ambulatoryjnej opieki specjalistycznej, ma usprawnić funkcjonowanie szpitali. Celem artykułu jest przedstawienie zmian, jakie nastąpiły na rynku świadczeń zdrowotnych w związku z wejściem w życie nowelizacji ustawy. W artykule wykorzystano analizę literatury i aktów prawnych. Oceny efektów zmian będzie można dokonać po kilku latach funkcjonowania sieci szpitali
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 140-154
Keywords: sieć szpitali; działalność lecznicza; finansowanie działalności leczniczej; rynek świadczeń zdrowotnych; network of hospitals; medical activity; financing of medical activities; health caremarket