Ujawnianie polityki rachunkowości prac rozwojowychw sprawozdaniu finansowym – analiza praktyki polskiego rynku kapitałowego - Kępa, Katarzyna (Disclosure of the accounting policy for development works in thefinancial statement ‒ analysis of the practice of the Polish capital market, 2018)
Głównym celem artykułu jest identyfikacja i ocena sposobu ujawniania w sprawozdaniu finansowym stosowanej polityki rachunkowości odnośnie do prac rozwojowych. Próbę badawczą stanowiły sprawozdania finansowe i sprawozdania z działalności spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie z sektora informatycznego za 2016 rok. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie analizy materiałów źródłowych oraz kwestionariuszy ankiety, bazujących na założeniach skali Likerta. Dokonano oceny stopnia ujawnień pięciu zmiennych, koniecznych do aktywowania nakładów ponoszonych na prace rozwojowe oraz oceniono, czy spółki ujawniają w sprawozdaniach finansowych i/lub sprawozdaniach z działalności zarządu typy działalności rozwojowej. Wyniki analizy wykazały, że stopień komunikowania informacji na temat prac rozwojowych jest niewystarczający do jasnego zrozumienia tego obszaru działalności spółki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 522; s. 40-53
Keywords: prace rozwojowe; raportowanie; polityka rachunkowości; ujawnienia; sprawozdanie finansowe; development works; reporting; accounting policy; disclosure; financial statements