Termokonsolidacja ośrodka porowatego z uwzględnieniem występowania fazy gazowej - Uciechowska-Grakowicz, Anna (Thermal consolidation of porous medium taking into account the presence of gaseous phase, 2018)
W pracy przedstawiono model termokonsolidacji ośrodka porosprężystego wypełnionego cieczą lub gazem. Założono dwa warianty przewodzenia ciepła - dla każdej fazy oddzielnie lub dla ośrodka traktowanego jako jednorodnego
Keywords: termokonsolidacja; porosprężystość; model Biota; gaz