Realizacja koncepcji zrównoważonej konsumpcji w praktyce na przykładzie projektu Needle you Need - Teneta-Skwiercz, Dorota (The implementation of the sustainable consumption concept in practice on the example of the ‘"Needle you Need” project, 2017)
Głównym celem artykułu jest naświetlenie istoty zrównoważonej konsumpcji, jej znaczenia dla zrównoważonego rozwoju, jak też zaprezentowanie projektu Koła Naukowego Enactus UE pt. Needle you Need, który to projekt należy potraktować jako przejaw tego rodzaju konsumpcji. W artykule zaprezentowano istotę zrównoważonej konsumpcji, naświetlono kontekst eskalacji zainteresowań wzmiankowaną koncepcją oraz wskazano problemy związane z upowszechnianiem zrównoważonych wzorców konsumpcji. Zauważono, że te problemy są pochodną nie tylko złożoności czynników warunkujących wybory konsumenckie, głęboko zakorzenionego konsumpcjonizmu, ale też licznych wyzwań powodowanych nadmierną degradacją środowiska naturalnego i nierównościami w dystrybucji dochodów. Zastosowane w artykule metody badawcze to analiza piśmiennictwa oraz obserwacja uczestnicząca
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 321-328
Keywords: zrównoważona konsumpcja; konsumpcjonizm; zrównoważony rozwój; sustainable consumption; consumerism; sustainable development