Sytuacja dochodowa gospodarstw domowych w krajach UE w warunkach pokryzysowych - Śleszyńska- Świderska, Anna (Households income situation in UE countries in postcrisis conditions, 2017)
Zmiany w dochodach gospodarstw domowych są zróżnicowane przestrzennie i związane są z sytuacją gospodarczą w danym kraju. Celem artykułu jest analiza sytuacji dochodowej gospodarstw domowych w krajach UE po zakończeniu kryzysu gospodarczego. W tym kontekście podjęto próbę odpowiedzi na pytania: 1. Jak i w jakim stopniu zmiany dochodu gospodarstw domowych związane są z sytuacją gospodarczą kraju? 2. W których krajach UE zaszły największe zmiany w dochodach gospodarstw domowych, a w których najmniejsze w efekcie kryzysu gospodarczego? 3. Jaki charakter mają zmiany (trwałe czy przejściowe) w dochodach gospodarstw domowych, które nastąpiły w efekcie kryzysu gospodarczego? Jakie skutki charakter tych zmian wywołał w zachowaniach konsumpcyjnych gospodarstw domowych? Aby osiągnąć cel artykułu, zastosowano następujące metody badacze: studia literaturowe, analizę statystyczną, analizę korelacji i analizę skupień. Głównym źródłem danych była baza EUROSTAT
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 301-311
Keywords: sytuacja dochodowa; gospodarstwa domowe; kryzys gospodarczy; warunki pokryzysowe; kraje UE