Partnerstwa akademickie (business-academia) – rola uniwersytetów i instytucji naukowych w rozwoju współpracy w sektorze biofarmaceutycznym - Puślecki, Łukasz (Business alliances – the role of universities and scientific institutions in the development of cooperation of biopharmaceutical sector, 2017)
Celem artykułu jest ocena możliwości rozwoju współczesnych partnerstw akademickich (business-academia) i ich wpływu na rozwój współpracy w sektorze biofarmaceutycznym w oparciu o najnowsze dane uzyskane z ASAP (Association of Strategic Alliance Professionals). Zaprezentowane zostaną przykłady współpracy firm, uniwersytetów i instytutów badawczych, a także możliwe formy pozyskiwania innowacji przez firmy z uniwersytetów i instytutów badawczych w ramach modelu otwartych innowacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 213-222
Keywords: firmy biofarmaceutyczne; biofarmacja; alians otwartych innowacji; innowacja; partnerstwo akademickie