Bezrobocie długotrwałe – kluczowe wyzwanie dla europejskich rynków pracy - Niewiadomska, Anna (Long-term unemployment – a key challenge for European labor marketh, 2017)
Bezrobocie długotrwałe jest uznawane za jeden z najpoważniejszych problemów na współczesnym rynku pracy. Ekonomiści widzą w nim źródło poważnej deprecjacji zasobów ludzkich na rynku pracy oraz pauperyzacji dotkniętych nim rodzin. W związku z kryzysem finansowym i gospodarczym w latach 2008-2009 stopa bezrobocia w Unii wzrosła do nienotowanego wcześniej poziomu. Obecnie zmniejsza się, ale długotrwałe bezrobocie jest nadal bardzo wysokie. Celem artykułu jest analiza porównawcza skali i struktury bezrobocia długotrwałego w krajach członkowskich Unii Europejskiej przeprowadzona z wykorzystaniem danych pozyskanych z bazy Eurostatu. Rozważania rozpoczęto od przybliżenia istoty i cech bezrobocia długoterminowego. Ponadto zweryfikowano hipotezę o wzrastającym wraz z wiekiem bezrobotnego zagrożeniu bezrobociem długotrwałym. W artykule, odwołując się do zaleceń Rady UE, zarysowano strategię działania ukierunkowaną na ograniczenie bezrobocia długotrwałego w krajach członkowskich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 189-201
Keywords: rynek pracy; bezrobocie długotrwałe; aktywna polityka rynku pracy