Kształtowanie gospodarczego wykorzystania dolin rzek jako szansa rozwoju biogospodarki - Kud, Krzysztof (Shaping the economic use of river valleys as an opportunity for the development of the bio-economy, 2017)
W niniejszej pracy przedstawiono wdrażane na świecie, współczesne koncepcje ograniczania strat wywoływanych przez zmiany klimatu. Badania dotyczyły oczekiwań rolników gospodarujących na terenach zalewowych Wisłoka względem działań podejmowanych przez gminy w celu łagodzenia skutków powodzi i suszy. Przedstawiono także wyniki dotyczące oceny działań gmin w sytuacjach kryzysowych. Istotnym elementem badań była skłonność rolników do wprowadzania zmian w dotychczasowym wykorzystaniu zagrożonych terenów. Zagospodarowanie dolin rzek, narażonych na występowanie zjawisk ekstremalnych, w sposób zgodny z naturalnymi funkcjami tych terenów, daje szansę uzyskiwania korzyści wpisujących się w założenia biogospodarki. Sformułowane wnioski można potraktować jako rekomendacje do tworzenia polityki ograniczania strat wywoływanych przez powodzie i susze
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 164-174
Keywords: tereny zalewowe; zarządzanie powodzią; mała retencja; biogospodarka; zagospodarowanie przestrzeni