Wpływ aktywizacji nieużytkowanego obszaru poprzemysłowego na gospodarkę lokalną w ujęciu pozafinansowym – studium przypadku - Jania, Agnieszka (The influence of activation of the wasted postindustrial area on local economy in non-financial view − case study, 2017)
Głównym celem badawczym artykułu jest wskazanie potencjalnego wpływu aktywizacji terenu kryzysowego (na przykładzie nieużytkowanego terenu poprzemysłowego z XX w.) na gospodarkę lokalną w ujęciu pozafinansowym. Warstwa metodyczna badania obejmuje kwerendę bibliograficzną dorobku naukowego poświęconego kwestii ożywiania nieużytkowanych terenów poprzemysłowych oraz studia przypadku dotyczące zmiany sposobu użytkowania niewykorzystywanego obszaru poprzemysłowego w Katowicach i potencjalnych konsekwencji wobec gospodarki lokalnej w ujęciu pozafinansowym. Badane studia przypadków generują efekty adekwatne względem cech i aspektów procesu rewitalizacji. Ponadto przez inicjację adaptacyjności oraz dywersyfikacji w tkance miasta wskazuje się możliwość kształtowania rezylientności miasta. Inwestycje podejmowane przez sektor zarówno publiczny, jak i biznesu, stanowiące aktywizację nieużytkowanych terenów poprzemysłowych z XX w., mogą mieć zdolność do współdeterminacji rozwoju miasta
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 109-120
Keywords: teren kryzysowy; rewitalizacja; sektor biznesu; gospodarka miasta; rezylientność miasta; degraded area; evitalisation; business sector; local economy; urban resilience