Rola partycypacji społecznej w zarządzaniu publicznym na przykładzie wybranych miast - Czupich, Mariusz; Kola-Bezka, Maria (The role of social participation in the public management on the example of selected cities, 2017)
Samorządy terytorialne w Polsce coraz częściej uspołeczniają swoje działania. Partycypacja społeczna w zarządzaniu publicznym przynosi korzyści zarówno jej inicjatorom, jak i uczestnikom. Celem artykułu jest określenie znaczenia partycypacji społecznej w procesie podejmowania decyzji realizowanej w miastach na prawach powiatu woj. kujawsko- -pomorskiego. Pod uwagę wzięto zaangażowanie społeczne w poszczególne instrumenty partycypacji społecznej. Na podstawie przeprowadzonej analizy należy stwierdzić, że istotność tej formy współdecydowania jest bardzo ograniczona. Frekwencja w wyborze przedsięwzięć inwestycyjnych w ramach budżetu obywatelskiego była niska. Jeszcze gorzej sytuacja wyglądała w przypadku konsultacji społecznych: mimo zastosowania zróżnicowanych instrumentów niewielu mieszkańców zdecydowało się w nich uczestniczyć. Należy podkreślić, że wśród tych działań najmniejsze zainteresowanie wzbudzały konsultacje dokumentów programowych i strategicznych, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju lokalnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 57-65
Keywords: rozwój regionalny; partycypacja społeczna; zarządzanie publiczne; local development; social participation; public management