Systemowe zarządzanie ryzykiem w rolnictwie warunkiem przeciwdziałania kryzysom żywnościowym i ekonomicznym - Bisaga, Anna (Systemic risk management in agriculture as a condition of preventing food and economic crises, 2017)
Celem opracowania jest identyfikacja instrumentów zarządzania ryzykiem w rolnictwie, akceptowanych i oczekiwanych przez użytkowników towarowych gospodarstw rolnych w Opolskiem w związku z modernizacją WPR. W opracowaniu wykorzystano metody dedukcyjne i indukcyjne. Przeprowadzono badania literaturowe oraz porównawczą analizę instytucjonalną. Materiał empiryczny zebrano w 2014 r. metodą wywiadu kwestionariuszowego w 100 gospodarstwach. Na podstawie badań stwierdzono, że trwająca modernizacja gospodarstw rolnych tworzy nowe rodzaje niepewności. Wdrożenie zarządzania ryzykiem w gospodarstwach rolnych musi być wspomagane innowacjami instytucjonalnymi w zarządzaniu ryzykiem dochodowym, technologicznym, przyrodniczo-klimatycznym oraz instytucjonalnym i jest to warunek dalszego zrównoważonego rozwoju rolnictwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 31-38
Keywords: zrównoważony rozwój; zarządzanie ryzykiem; modernizacja rolnictwa; instytucje