Potencjalny wpływ Brexitu na zmianę wydajności logistycznej Zjednoczonego Królestwa - Bentyn, Zbigniew (Potential impact of Brexit on change of logistic performance of the United Kingdom, 2017)
Gospodarka Unii Europejskiej wpływa na konfigurację łańcuchów dostaw powstających na jej obszarze. Zmiany, które dotyczą dostępu do jej obszaru, w konsekwencji wpływają na wydajność logistyczną przedsiębiorstw w łańcuchach dostaw. Celem opracowania jest wskazanie kierunków potencjalnych zmian w obszarze funkcjonowania europejskich łańcuchów dostaw następujących w kontekście realizacji Brexitu. Wykorzystując analizę danych dotyczących indeksu Logistics Performance Index, przedstawiono dotychczasowy rozwój wydajności logistycznej Zjednoczonego Królestwa w czasie i porównano go do zmian wydajności w regionie Europa–Centralna Azja. Porównanie zmian tego wskaźnika umożliwia wnioskowanie o korzystnym wpływie realizacji dotychczasowej polityki integracji na wydajność logistyczną. Rozpoczęcie procesu Brexitu może jednak zakłócić dotychczasową tendencję wzrostową ze względu na powstanie barier w dostępie do wspólnego europejskiego rynku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2017; Nr 499; s. 21-30
Keywords: wydajność logistyczna; europejskie łańcuchy dostaw; logistyka międzynarodowa; logistics performance; European supply chains; international logistics