Wskaźniki pomiaru zrównoważonego rozwoju – Polska na tle krajów Unii Europejskiej - Taneta- Skwiercz, Dorota (Indicators for measuring sustainable development − Poland against the background of countries of the European Union, 2018)
Artykuł poświęcony jest mierzeniu zrównoważonego rozwoju (ZR) Polski. Głównym jego celem była ocena postępów w realizacji przedmiotowej koncepcji w oparciu o identyfikację i analizę wybranych wskaźników pomiaru ZR. W opracowaniu dokonano analizy czterech przykładowych, subiektywnie wybranych przez autorkę, wskaźników ZR: zagrożenia ubóstwem trwałym, produktywności zasobów, udziału energii ze źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto oraz poziomu zaufania wobec instytucji publicznych. Zastosowano dwa rodzaje analiz: statyczną dla porównań międzynarodowych między krajami Unii Europejskiej prowadzoną dla roku 2015 oraz dynamiczną obejmującą lata 2008-2015 lub 2008-2016 dla Polski. Na podstawie porównań międzynarodowych wyprowadzono wniosek o niskiej pozycji naszego kraju w zakresie wszystkich analizowanych wskaźników na tle pozostałych państw unijnych. Badania na szczeblu krajowym wskazują na pozytywne tendencje w zakresie wartości badanych wskaźników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 516, s. 121-132
Keywords: zrównoważony rozwój; statystyka publiczna; wskaźniki zrównoważonego rozwoju; sustainable development; public statistics; sustainable development indicators