Rola Partnerstwa dla Doliny Baryczy w zrównoważonym rozwoju przedsiębiorstw - Jadach, Robert; Muszyńska, Karolina (The role of Partnership for the Barycz Valley in the sustainable development of enterprises, 2018)
Celem niniejszego artykułu była próba identyfikacji ekonomiczno-społecznych efektów działalności Partnerstwa dla Doliny Baryczy w zrównoważonym rozwoju regionu geograficznego Doliny Baryczy. Zaprezentowano zarys działalności Lokalnych Grup Działania w Polsce oraz ich roli w trwałym i zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich. Z inicjatywy Partnerstwa dla Doliny Baryczy powstał regionalny system promocji Dolina Baryczy Poleca. Celem tego systemu jest promocja turystyczna regionu, edukacja ekologiczna lokalnej społeczności oraz wspieranie sprzedaży produktów i usług przyjaznych środowisku naturalnemu. Przedsiębiorcy w ramach uczestnictwa mogą skorzystać ze wspólnych działań marketingowych oraz dofinansowania na rozwój swojej oferty. W pracy przedstawiono wyniki badań wśród właścicieli przedsiębiorstw objętych Regionalnym Systemem Promocji Dolina Baryczy Poleca
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 516, s. 40-51
Keywords: rozwój zrównoważony; rozwój lokalny; Lokalne Grupy Działania; sustainable development; local development; Local Action Groups