Społeczna odpowiedzialność w sporcie - Botwina, Grzegorz (Corporate Social Responsibility in sport, 2018)
W artykule przedstawiono zagadnienie społecznej odpowiedzialności (CSR) w sporcie na podstawie przeglądu literatury. Sport oddziałuje na społeczeństwo w unikatowy sposób, dlatego wykorzystanie go do działalności prospołecznej jest uzasadnione. Tematyka ta jest obecnie coraz bardziej popularna w kontekście postępującej komercjalizacji sportu, zarówno w środowisku lokalnym, jak i globalnym. Autor prezentuje dotychczasowe prace teoretyczne i praktyczne. Przegląd zawarty w tym artykule dotyczy prac z czołowych czasopism indeksowanych w bazie SCOPUS, z obszaru zarządzania, zarządzania sportem, etyki i ekonomii. Szczególną uwagę autor poświęca tematyce społecznej odpowiedzialności klubów piłki nożnej, ponieważ w skali globalnej jest to najbardziej rozwinięta komercyjnie gałąź sportu. Wynikiem przeglądu jest przedstawienie rozwoju zasobów wiedzy w tematyce CSR w sporcie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 516, s. 19-26
Keywords: CSR w sporcie; społeczna odpowiedzialność; CSR klubu piłkarskiego; CSR in sports; social responsibility; CSR of football club