Instytucje unijnego kodeksu celnego w roli czynników zwiększających konkurencyjność przedsiębiorstw - Świerczyńska, Jowita (Institutions of the Union Customs Code as factors for increasing competitiveness of economic operators, 2017)
Unijny kodeks celny jest obecnie podstawą unijnego systemu celnego i najważniejszym źródłem prawa celnego w Unii Europejskiej. Kodeks uruchomił szereg zmian, wprowadził nowe instytucje prawne a wiele funkcjonujących wcześniej pojęć zdefiniował na nowo. Wśród nich znajdują się również takie, które mogą odegrać istotną rolę w zwiększaniu konkurencyjności unijnych przedsiębiorstw na rynkach zewnętrznych. Identyfikacja i charakterystyka zmian mających wpływ na konkurencyjność unijnych przedsiębiorstw jest celem artykułu. Przeprowadzone rozważania pozwoliły wysunąć wniosek, że ujednolicone procedury celne oraz wspieranie rzetelnych podmiotów gospodarczych m.in. poprzez rozszerzenie katalogu uprawnień dla Upoważnionych Przedsiębiorców AEO, to najważniejsze rozwiązania, które już dziś nie tylko przyczyniają się do ułatwienia legalnej wymiany handlowej ale znacznie poprawiają konkurencyjność uczestników obrotu międzynarodowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 351-363
Keywords: unijny kodeks celny; konkurencyjność przedsiębiorstw; procedury celne; upoważniony przedsiębiorca AEO; Union Customs Code; customs procedures; Authorized Economic Operator