Wyzwania polskiej polityki regionalnej w kontekście polityki spójności UE po roku 2020 - Szlachta, Jacek; Zaleski, Janusz (Challenges for Polish regional policy in the context of EU cohesion policy after 2020, 2017)
W artykule przedstawiono uwarunkowania zewnętrzne i wewnętrzne dla polityki regionalnej w Polsce w okresie kolejnej perspektywy budżetowej Unii Europejskiej po 2020 roku, występujące zarówno w skali światowej, jak też w skali Unii Europejskiej. Podsumowano polskie doświadczenia we wdrażaniu europejskiej polityki spójności oraz związane z tym osiągnięcia gospodarcze, społeczne, przestrzenne, ale także środowiskowe, kulturowe, polityczne, a niekiedy nawet cywilizacyjne tej polityki. Podkreślono konieczność umacniania terytorialnego wymiaru w przyszłej polityce spójności. Wymieniono najważniejsze wyzwania polskiej polityki regionalnej w negocjowaniu przyszłej polityki spójności. Przedstawiono podstawowe wyzwania wewnętrzne dla polityki regionalnej w Polsce warunkujące dostosowanie jej do zmieniających się uwarunkowań globalnych i europejskich
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 336-350
Keywords: polityka spójności; polityka regionalna; Unia Europejska; rozwój regionalny; cohesion policy; regional policy; European Union; regional development