Przepływy kapitałowe w formie bezpośrednich inwestycji zagranicznych współczesnych Chin w aspekcie regionalnym i globalnym - Sporek, Tadeusz (China capital transfer in the form of foreign direct investment – regional and global aspects, 2017)
Celem artykułu jest analiza przyczyn, wartości oraz kierunków bezpośrednich inwestycji zagranicznych Chin. Przyczyny inwestowania przez Chiny były zróżnicowane i zmieniały się w czasie. Należały do nich: aprecjacja yuana wobec dolara, wysoka stopa wzrostu realnych płac, nadwyżka handlowa Chin, która wywołała naciski partnerów handlowych na ograniczenie eksportu i podjęcie produkcji w ich krajach, wysoki poziom oszczędności wewnętrznych, niski poziom realnych stóp procentowych, wreszcie poszukiwanie tańszych miejsc pracy. Jeśli chodzi o wartość chińskich bezpośrednich inwestycji zagranicznych, zaczęła ona dynamicznie rosnąć od 2008 r. i trend wzrostowy trwa do dziś. Kumulacja nastąpiła w 2015 r. kiedy roczna wartość strumieni przekroczyła 145 mld dolarów. W XX i XXI wieku głównym odbiorcą inwestycji zagranicznych Chin zostały kraje azjatyckie, USA i kraje europejskie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 326-335
Keywords: Chiny; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; USA; China; foreing direct investment