Współczesne uwarunkowania polityki gospodarczej - Polak, Ewa; Polak, Waldemar (The influence of globalization processes on the economic policy of the state, 2017)
W ostatnich latach rośnie znaczenie międzynarodowych organizacji gospodarczych. Nadają one ton i kierunek nie tylko przemianom ekonomicznym, ale i politycznym, społecznym i kulturowym. Wpływają na kondycję ekonomiczną państw. Stopniowo przejmują globalną władzę. Przynależność do tych organizacji oraz zainteresowanie kapitału ponadnarodowego określonym państwem uwiarygodnia, nobilituje i włącza kraje do światowego systemu gospodarczego. Dla krajów biedniejszych wiąże się to z możliwością uzyskania zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy, dostępu do postępu technicznego lub dopływu kapitału produkcyjnego. Okupione jest to jednak koniecznością akceptacji ujednoliconej neoliberalnej polityki gospodarczej, ograniczeniem suwerenności i rezygnacją z części swoich kompetencji, a nawet interesów. Celem podjętych badań jest analiza głównych uwarunkowań współczesnej polityki gospodarczej i kierunków jej zmian oraz skutków oddziaływań procesów i sił globalnych na decyzje podejmowane w gospodarce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 263-272
Keywords: globalizacja; polityka gospodarcza; gospodarka globalna; globalization; economic policy; global economy