Wpływ kryzysu gospodarczego na migracje międzynarodowe na przykładzie Unii Europejskiej - Piekutowska, Agnieszka (The impact of the economic crisis on international migration – the case of the European Union, 2017)
W artykule przedstawiono wpływ kryzysu finansowego w UE na dynamikę i skalę migracji w UE (zarówno obywateli państw UE, jak i migrantów spoza UE). Wykazano, że zgodnie z założeniami neoklasycznej teorii migracji, w okresie recesji, na skutek pogarszającej się sytuacji na rynku pracy, imigracja spadała, a emigracja rosła. Analiza zmian sytuacji na rynku pracy w okresie kryzysu pozwala na wyciągnięcie wniosku, że obcokrajowcy odczuwają silniej negatywne skutki pogarszającej się sytuacji na rynku pracy niż krajowa siła robocza (państwa przyjmującego). W analizie wyróżniono migrantów z państw UE i spoza UE, co pozwoliło zauważyć, że chociaż to imigranci spoza UE odczuli najsilniej skutki kryzysu, to największą mobilnością w latach kryzysu wykazywali się imigranci z UE. Można to próbować wyjaśnić brakiem możliwości wyjazdów i powrotów obywateli spoza UE do państwa przyjmującego po okresie dekoniunktury, możliwość tę mają migranci z UE przemieszczający się w ramach swobody przepływu pracowników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 251-262
Keywords: migracje międzynarodowe; kryzys finansowy; Unia Europejska; international migration; financial crisis; European Union