Global economic disorder jako alternatywa dla global economic governance - Nowicki, Michał (Global economic disorder as an alternative to global economic governance, 2017)
Global economic governance to koncepcja opisu ładu globalnego w ujęciu ekonomicznym. Ten nurt badań nad procesem globalizacji i jego skutkami zyskał dużą popularność pod koniec XX wieku. Jednak wydarzenia ekonomiczne, społeczne i polityczne drugiej dekady XXI wieku podały w wątpliwość sens konstruowania wizji ładu globalnego, polegającego na ponadnarodowej kooperacji głównych aktorów globalnej sceny politycznej i ekonomicznej. Niniejszy artykuł ma na celu nakreślenie alternatywnej wizji rozwoju globalnego ładu ekonomicznego w XXI wieku. Autor określa tę wizję mianem global economic disorder. W pierwszej części artykułu znajduje się krótka charakterystyka idei global governance. Następnie pokazane są zjawiska polityczne, ekonomiczne i społeczne mające wpływ na perspektywę rozwoju tej idei. W części trzeciej, wieńczącej artykuł, zarysowana zostaje istota global economic disorder, przedstawionego jako realna alternatywa dla globalnego rządzenia w gospodarce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 232-239
Keywords: global governance; ład globalny; globalizacja; global order; globalization