Czynniki determinujące pozycję konkurencyjną gospodarki – Polska na tle nowych państw członkowskich UE - Molendowski, Edward (Factors determining the competitive position of the economy – Poland in comparison to the new EU Member States, 2017)
Artykuł jest prezentacją wyników analizy, w ramach której podjęto próbę porównania zmian pozycji konkurencyjnej Polski na tle pozostałych nowych państw członkowskich Unii Europejskiej (UE-10) w okresie poakcesyjnym w latach 2004-2016. Ważną częścią tej analizy było określenie, które z czynników determinujących tę pozycję miały największy wpływ na zmiany w badanym okresie. Przyjęto hipotezę, że Polska wśród państw UE-10 należy do tych, w których w okresie poakcesyjnym międzynarodowa pozycja konkurencyjna uległa najbardziej wyraźnej poprawie. W badaniu zastosowano analizę danych wtórnych, dotyczących filarów konkurencyjności gospodarki, wyodrębnionych w raportach Global Competitiveness Report, opracowywanych przez Światowe Forum Ekonomiczne. Artykuł kończy zestawienie najważniejszych wniosków wynikających z prezentowanej analizy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 209-221
Keywords: międzynarodowa konkurencyjność gospodarki; czynniki determinujące pozycję konkurencyjną gospodarki; efekty członkostwa w UE; Polska na tle nowych państw członkowskich; international competitiveness of the economy; factors determining the competitive position of the economy; effects of EU membership; Poland in comparison to the new Member States