Koncepcja globalnych dóbr publicznych we współczesnych stosunkach międzynarodowych: od teorii do praktyki - Kopiński, Dominik (The concept of global public goods in the contemporary international relations: from theory to practice, 2017)
Koncepcja globalnych dóbr publicznych (GDP) od dłuższego czasu intryguje badaczy stosunków międzynarodowych i ekonomistów jako potencjalna odpowiedź na liczne problemy globalne oraz transgraniczne wyzwania współczesnego świata. Jednakże mimo wzmożonej debaty akademickiej zaangażowanie społeczności międzynarodowej w produkcję GDP pozostaje wysoce niesatysfakcjonujące. Niniejszy artykuł, wychodząc od problemów definicyjnych i rozbieżności w interpretowaniu GDP, stawia sobie za cel znalezienie odpowiedzi na następujące pytania. (1) Jakie właściwości GDP wyjaśniają ich niedobór (i niedostateczną konsumpcję)? (2) Dlaczego finansowanie GDP okazuje się w praktyce trudne? (3) Z jakimi dylematami odnośnie do preferencji wiąże się dostarczanie GDP? (4) Jacy aktorzy stosunków międzynarodowych posiadają cechy predestynujące ich do świadczenia globalnych dóbr publicznych?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 149-158
Keywords: dobra publiczne; globalne dobra publiczne; organizacje międzynarodowe; global governance; public goods; global public goods; international organisations