Unia Europejska–ChRL: uwarunkowania i ewolucja relacji gospodarczych - Klecha-Tylec, Karolina (The EU–China: conditions and evolution of economic relations, 2017)
Stosunki gospodarcze pomiędzy UE a Chińską Republiką Ludową początkowo zawężały się do relacji bilateralnych ustanawianych przez poszczególne państwa Wspólnot Europejskich z ChRL. Intensyfikacja stosunków UE–ChRL nastąpiła w latach 90., obejmując coraz szerszy zakres przedmiotowy. W efekcie współczesne powiązania stron znacząco wykraczają poza wymianę handlową, odnosząc się również do współpracy w zakresie energetyki, sektora finansowego, nauki, technologii, innowacji czy kultury. Celem opracowania jest ukazanie etapów przeobrażeń stosunków gospodarczych UE–ChRL wraz z przedstawieniem przyszłych priorytetów we wzajemnych relacjach. W wyniku przeprowadzonej w tekście analizy krytycznej literatury oraz analizy porównawczej stwierdzono, że wzajemne relacje będą się rozwijać, stanowiąc dla obu stron istotny czynnik umocnienia pozycji politycznej i gospodarczej we współczesnym świecie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 133-140
Keywords: Unia Europejska; ChRL; międzynarodowe stosunki gospodarcze; European Union; China; international economic relations