Konsekwencje „klątwy surowcowej” dla międzynarodowej konkurencyjności Azerbejdżanu, Kazachstanu oraz Rosji - Falkowski, Krzysztof (Effects of the resource curse for the international competitiveness of Azerbaijan, Kazakhstan and Russia, 2017)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu Azerbejdżan, Kazachstan oraz Rosja – kraje dotknięte zjawiskiem „klątwy surowcowej” – są konkurencyjne w handlu międzynarodowym, a także w jakim stopniu ich profil konkurencyjny jest determinowany przez posiadanie obfitych zasobów surowców mineralnych. W artykule wykorzystano dwa wskaźniki, tj. wskaźnik ujawnionych przewag komparatywnych Balassy (RCA) oraz wskaźnik relacji eksportowo-importowych Lafaya (LFI). Z przeprowadzonej analizy wynika, iż ogólny poziom konkurencyjności Azerbejdżanu, Kazachstanu oraz Rosji w handlu międzynarodowym jest niski, zwłaszcza w zakresie towarów wysokiej oraz średnio-wysokiej techniki, zaś jedyne przewagi komparatywne posiadają one w eksporcie towarów z grupy średnio- niskiej techniki. Sytuacja taka jest konsekwencją występującej w tych krajach „klątwy surowcowej”, która skutecznie wzmacniając surowcowy charakter tych gospodarek, obniża ich ogólny poziom międzynarodowej konkurencyjności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 83-92
Keywords: klątwa surowcowa; konkurencyjność międzynarodowa; handel międzynarodowy; Azerbejdżan; Kazachstan; Rosja; resource curse; international competitiveness; international trade; Azerbaijan; Kazakhstan; Russia