Obecność handlowa (GATS-3) jako forma świadczenia usług w handlu międzynarodowym - Bombińska, Elżbieta (Commercial presence (GATS-3) as a mode of service supply in international trade, 2017)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty obecności handlowej (GATS-3) jako formy świadczenia usług w handlu międzynarodowym, a także ukazanie jej znaczenia w międzynarodowych przepływach usług na przykładzie USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji oraz Polski. W badaniach wykorzystano studia literatury i analizę wskaźnikową statystyk międzynarodowego handlu usługami. Dostępność jednolitych szeregów statystycznych zadecydowała o doborze krajów i okresu badawczego (2010-2014). Przeprowadzona analiza wskazuje, iż zagraniczna obecność handlowa stanowi w badanych krajach bardzo ważną, a w niektórych przypadkach (USA, Wielka Brytania) dominującą formę ich międzynarodowych obrotów usługowych. Wzrost znaczenia GATS-3 w handlu usługowym jest konsekwencją międzynarodowych przepływów kapitału produkcyjnego, jednak istotne zróżnicowanie udziału GATS-3 w handlu badanych państw skłania do zadania pytania o inne – obok przepływów BIZ – czynniki determinujące znaczenie tego modelu w handlu usługowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 498, s. 22-31
Keywords: międzynarodowy handel usługami; GATS; Polska; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; international trade in services; Poland; foreign direct investment