Rozliczenia międzyokresowe kosztów w świetle nadrzędnych zasad i regulacji rachunkowości - Kumor, Iwona; Poniatowska, Lucyna (Prepaid and accrued expenses according to the principles and regulations of accounting, 2018)
Rozliczenia międzyokresowe kosztów stanowią specyficzną grupę kosztów, której tworzenie wynika z nadrzędnych zasad rachunkowości, a w szczególności zasady współmierności. Kategoria ta związana jest z podejściem wynikowym w rachunkowości i ma na celu prawidłowe przypisanie kosztów do okresów sprawozdawczych. W podejściu bilansowym, które jest promowane we współczesnej rachunkowości kategoria rozliczeń międzyokresowych kosztów jest pomijana, a ich znaczenie marginalizowane. MSSF nie wymieniają rozliczeń międzyokresowych kosztów wśród składników bilansu. Celem artykułu jest przedstawienie rozliczeń międzyokresowych kosztów w świetle nadrzędnych zasad i regulacji rachunkowości. Dodatkowym celem jest przedstawienie sposobu ujęcia i ujawniania informacji o rozliczeniach międzyokresowych kosztów w sprawozdaniach finansowych jednostek stosujących MSSF. Jako narzędzia badawcze przyjęto analizę aktów prawnych, literatury przedmiotu oraz studium przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 89-99
Keywords: rozliczenia międzyokresowe kosztów; zasady rachunkowości; MSSF; sprawozdanie finansowe; prepaid and accrued expenses; accounting principles; IFRS; financial statement