Prezentacja kosztów postępowania upadłościowego w sprawozdaniu finansowym przedsiębiorstwa w upadłości likwidacyjnej - Gawron, Krzysztof (Presentation of costs of bankruptcy proceedings in the financial statement of an enterprise in bankruptcy liquidation proceedings, 2018)
Rolą syndyka w postępowaniu upadłościowym zmierzającym do likwidacji majątku dłużnika jest sprawne i efektywne działanie w celu zaspokojenia wierzycieli w jak największym stopniu. Czynności syndyka podlegają kontroli sądu, wierzycieli oraz innych interesariuszy. Podstawową kategorią ekonomiczną wpływającą na efektywność postępowania są koszty upadłości. Sprawozdanie finansowe podmiotu postępowania upadłościowego powinno je zatem jednoznacznie identyfikować i prezentować. Celem artykułu jest propozycja modyfikacji sprawozdania finansowego, tak aby jednoznacznie ujawniało ono informacje o poniesionych i przewidywanych kosztach postępowania upadłościowego. Zastosowaną metodą badawczą jest analiza literatury przedmiotu i regulacji prawnych. W artykule scharakteryzowano pojęcie kosztów upadłości oraz zaprezentowano możliwości ujawniania z większą szczegółowością informacji o tych kosztach w bilansie, rachunku zysków i strat oraz informacji dodatkowej sporządzanych zgodnie z regulacjami polskiego prawa bilansowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 44-53
Keywords: koszty upadłości; sprawozdanie finansowe; postępowanie upadłościowe; costs of bankruptcy; financial statements; bankruptcy proceedings