Problem rozbieżności prawa bilansowego i podatkowego w zakresie kategorii kosztów - Franczak, Iwona (The problem of differences of balance sheet law and tax law in the category of costs, 2018)
Prowadzenie działalności gospodarczej jest związane z ponoszeniem kosztów, których treść ekonomiczna jest zróżnicowana. Kategoria kosztów według prawa bilansowego jest pojęciem szerszym niż według prawa podatkowego, gdzie do kosztów uzyskania przychodów jednostka zalicza tylko wydatki poniesione w celu osiągnięcia przychodów, zachowania lub zabezpieczenia źródła przychodów. Wymienione w artykule przykładowe rozbieżności pomiędzy prawem podatkowym a bilansowym w zakresie kategorii kosztów uwidaczniają wciąż aktualny aspekt prawidłowego ustalania dochodu podatkowego. Pojęcie kosztów uzyskania przychodów na gruncie ustaw podatkowych powoduje wiele dyskusji i kontrowersji wśród praktyków życia gospodarczego. Celem artykułu jest identyfikacja struktury kosztów uzyskania przychodów u podatników stosujących księgi rachunkowe. Zastosowane metody badawcze to studia literaturowe, analiza aktów prawnych, analiza orzecznictwa sądów administracyjnych i stanowiska organów podatkowych w tym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 35-43
Keywords: koszty; rachunkowość; prawo podatkowe; costs; accounting; tax law