Odpis z tytułu utraty wartości niefinansowych aktywów trwałych w praktyce sprawozdawczej wybranych spółek giełdowych - Bareja, Katarzyna (The impairment of fixed assets of companies listed on the Warsaw Stock Exchange, 2018)
Celem artykułu jest zaprezentowanie sposobów ujęcia odpisów z tytułu utraty wartości rzeczowych aktywów trwałych, aktywów niematerialnych i wartości firmy przez spółki giełdowe objęte indeksem WIG 20. Dokonano przeglądu skonsolidowanych raportów rocznych, w tym w szczególności skonsolidowanych sprawozdań z całkowitych dochodów oraz not objaśniających. W efekcie dokonana została ocena przejrzystości i porównywalności informacji dotyczących ujęcia odpisu wśród kosztów przebadanych podmiotów. Z utratą wartości aktywów wiąże się przyjmowanie wielu założeń, a także dokonywanie szacunków, prognoz. Co więcej, jak pokazało badanie, sama praktyka ujmowania tej kategorii wynikowej pośród kosztów jest bardzo zróżnicowana. W efekcie informacja tworzona dla użytkowników może być oceniona jako niezrozumiała i nieczytelna
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 524; s. 9-21
Keywords: utrata wartości aktywów; odpis aktualizujący; sprawozdanie z całkowitych dochodów; impairment of assets; impairment loss; statement of comprehensive income