Rola audytu wewnętrznego w systemie informatycznym rachunkowości w przedsiębiorstwie produkcyjnym - Wyszkowska, Zofia; Ankiewicz, Tomasz (Role of internal audit in the computerised accounting system in a manufacturing company, 2018)
W artykule przedstawiono wybrane zagadnienia z zakresu przeprowadzania audytu wewnętrznego systemu informatycznego w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Przedstawiono praktyczne rozwiązania dotyczące zarządzania systemem informatycznym rachunkowości w przedsiębiorstwie produkującym meble i pokazano, że audyt wewnętrzny odgrywa ważną rolę w systemie rachunkowości. Podkreślono również złożoność systemu audytu wewnętrznego w ciągle zmieniającym się środowisku informatycznym rachunkowości jednostek gospodarczych. W pierwszej części opracowania przedstawiono system informatyczny rachunkowości jako część składową systemu informatycznego przedsiębiorstwa, następnie omówiono zasady przeprowadzania audytu wewnętrznego rachunkowości w środowisku informatycznym. W części drugiej zaprezentowano jego praktyczne aspekty na bazie analizowanego przedsiębiorstwa produkcyjnego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 514; s. 471-485
Keywords: system informatyczny; audyt wewnętrzny; kontrola; rachunkowość; zarządzanie; IT system; internal audit; control; accounting; management