Korzyści i bariery benchmarkingu na przykładzie szpitali województwa pomorskiego - Wiercińska, Aleksandra (Advantages and barriers for benchmarking illustrated with an example of hospitals in the Pomeranian Voivodeship, 2018)
Celem artykułu jest wskazanie korzyści z wykorzystywania benchmarkingu do zarządzania finansami szpitali oraz zwrócenie uwagi na bariery, który mogą wystąpić podczas jego stosowania. Badaną populację stanowiły szpitale województwa pomorskiego. W wyniku przeprowadzonego badania ankietowego zidentyfikowano główne korzyści i zalety benchmarkingu. Zarządzający podkreślali usprawnienie procesu zarządzania finansami szpitala, poprawę w zakresie znajomości wyników i procesów szpitala, zwiększenie skuteczności zarządzania w aspekcie rzeczowym i kosztowym. Poza licznymi zaletami benchmarkingu wskazano również na pewne bariery i wady, które mogą obniżać skuteczność wykorzystywania tego narzędzia. Należały do nich m.in. niedostateczna wiedza na temat benchmarkingu i jego możliwości, niepełny zakres danych podlegających porównaniom, jak również niewyznaczenie zespołu benchmarkingowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 514; s. 458-470
Keywords: benchmarking; podmioty lecznicze; szpital; zarządzanie szpitalem; zarządzanie finansami szpitali; therapeutic entities; hospital; hospital management; financial management of hospitals