Rola i założenia funkcjonalno-techniczne platformy wymiany danych i informacji w benchmarkingu w ramach klastra - Szydełko, Magdalena; Szczepaniak, Waldemar (The role and functional and technical assumptions of data and information exchange platform in intra-cluster benchmarking, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie roli i specyfikacji funkcjonalno-technicznej platformy wymiany danych i informacji na potrzeby benchmarkingu wewnątrzklastrowego o charakterze partnerskim. Tezę stanowi twierdzenie, iż wielofunkcyjne narzędzie informatyczne w postaci tzw. platformy benchmarkingowej ułatwia transfer wiedzy i wymianę informacji o najlepszych praktykach między przedsiębiorstwami klastrowymi będącymi benchmark- -partnerami. Głównymi metodami badawczymi są: analiza źródeł literaturowych i dostępnych wewnętrznych materiałów klastrów oraz wnioskowanie dedukcyjne. Najważniejszymi osiągnięciami są: wskazanie znaczenia platformy benchmarkingowej w benchmarkingu sieciowym w ramach klastra oraz opracowanie jej ogólnych założeń funkcjonalno-technicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 514; s. 438-446
Keywords: benchmarking wewnątrzklastrowy; partnerstwo benchmarkingowe; najlepsze praktyki; platforma benchmarkingowa; klaster; intra-cluster benchmarking; benchmarking partnership; best practices; benchmarking platform; cluster