Pomiar dokonań w skutecznej realizacji strategii zrównoważonego rozwoju. Ujęcie makro, mezo i mikro - Skoczylas, Wanda (Performance measurement in effective implementation of sustainable development strategy. Macro; mezo and micro context, 2018)
Odpowiedzialność wszystkich za postęp w realizacji celów zrównoważonego rozwoju, a w tym nadanie mu rangi twardego argumentu, wymaga opracowania adekwatnych i efektywnych rozwiązań w zakresie pomiaru dokonań. Problem ten dotyczy dokonań w skali makro, mezo, a także wpływa na przyjęte rozwiązania w skali mikroekonomicznej. Celem artykułu był przegląd i ocena stosowanych rozwiązań w zakresie pomiaru dokonań w skali makro, mezo i ostatecznie mikro. Przedmiotem badania były alternatywne miary bogactwa, a także sposoby pomiaru aspektów zrównoważonego rozwoju w ujęciu globalnym, krajowym, regionalnym, lokalnym oraz przedsiębiorstw. W realizacji sformułowanego celu pracy wykorzystano metodę krytycznej analizy literatury. Przedstawiona diagnoza rozwiązań w zakresie pomiaru realizacji strategii zrównoważonego rozwoju potwierdziła, iż prace w tym obszarze są szeroko prowadzone, a ich wyniki skutecznie wdrażane
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 514; s. 416-427
Keywords: zrównoważony rozwój; pomiar dokonań; sustainable development; performance measurement