Koszty finansowania dłużnego w świetle nowych rozwiązań podatkowych - Sierpińska, Maria; Kulisa, Beata (Costs of debt financing in the light of new tax solutions, 2018)
W artykule zaprezentowano problem limitowania kosztów finansowania dłużnego. Dotychczas ograniczenia dotyczące zaliczania odsetek do kosztów podatkowych odnosiły się tylko do pożyczek wewnątrzkorporacyjnych. 1 stycznia 2018 r. wprowadzone zostały nowe zasady: podstawę opodatkowania pomniejszają koszty finansowania długiem, nieprzekraczające 3 mln zł, powiększone o 30% EBITDA. W nowych rozwiązaniach podatkowych wprowadzono kategorie rynkowej zdolności kredytowej, która oceniana będzie przez organy podatkowe. Pominięto grupy kapitałowe, w których spółki wewnętrzne mają wyższą zdolność kredytową niż pojedyncze podmioty gospodarcze. Problemy dotyczące rynkowej oceny zdolności kredytowej będą miały również małe podmioty i spółki rozpoczynające działalność gospodarczą. Często nie mają one zdolności kredytowej, gdyż nie posiadają majątku do zabezpieczenia długów. Obce źródła finansowania przedsiębiorstw w Polsce są droższe niż w krajach wysoko rozwiniętych. Może to ograniczać rozwój przedsiębiorstw i pogarszać ich konkurencyjność
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 514; s. 404-415
Keywords: odsetki; koszty finansowania dłużnego; rynkowa zdolność finansowa; interests; costs of debt financing; market financial creditworthiness