Propozycja ujęcia struktury kosztów jakości procesów podstawowych przedsiębiorstw usługowych w układzie kalkulacyjnym kosztów - Sadkowski, Wojciech (Proposal of the structure of quality costs in processes of services companies in costs by types of activity, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest zaproponowanie przez autora struktury kosztów jakości dla przedsiębiorstw usługowych, których ewidencja będzie się odbywała w układzie kalkulacyjnym kosztów. Analizowana dostępna literatura w zakresie księgowania kosztów jakości na kontach układu kalkulacyjnego w usługach jest uboga. Mimo że sektor usługowy tworzy ok. 65% PKB Polski, a w gospodarkach wysoko rozwiniętych aż 80% dochodu narodowego pochodzi z przedsiębiorstw usługowych. Autor podejmuje próbę podziału kosztów jakości generowanych w procesach podstawowych przedsiębiorstw usługowych oraz stworzenia ich klasyfikacji dla kont zespołu 5. Obiektem badań są koszty jakości i ich struktura oraz kalkulacyjny układ kosztów. W pracy przeprowadzono analizę piśmiennictwa naukowego z zakresu rachunkowości i zarządzania jakością oraz wykorzystano metody indukcji i dedukcji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 389-403
Keywords: ewidencja kosztów; koszty jakości; koszty według typów działalności; struktura kosztów jakości; costs by type of activity; quality costs; record of costs; structure of quality costs