Wybrane problemy oceny wyników działalności badawczo-rozwojowej w przedsiębiorstwie - Rokita, Sabina (Problems for evaluation of research and development activities in the enterprise, 2018)
W artykule poruszony został problem oceny wyników działalności badawczo- rozwojowej (B+R) w przedsiębiorstwie. Prowadzenie działalności B+R jest kosztowne i ryzykowne, ale również zwiększa szanse na długofalowy rozwój oraz skuteczne konkurowanie w zmiennym otoczeniu rynkowym. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet na tak ważny obszar funkcjonowania jak działalność B+R przedsiębiorstwa nie mogą alokować nieograniczonych zasobów. Oznacza to, że ostatecznie prowadzenie działalności B+R musi być ekonomicznie uzasadnione. Celem artykułu jest analiza istoty działalności B+R w przedsiębiorstwach, możliwości identyfikacji jej wyników oraz pomiaru i oceny korzyści ekonomicznych wynikających z ich praktycznego zastosowania, przy wykorzystaniu analizy wskaźnikowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 366-375
Keywords: działalność B+R; wyniki B+R; analiza wskaźnikowa B+R; R&D activity; R&D results; R&D index analysis