Obiektowy rachunek kosztów usług pasażerskiego transportu samochodowego na przykładzie PKS SA - Maszczak, Teresa (Object-oriented cost accounting in a service of inter-city public transport on the example of Polish enterprise motor transport company, 2018)
W dobie silnej konkurencji, dynamicznie zmieniających się warunków rynkowych rachunek kosztów odgrywa ważną rolę, bowiem generuje informacje do podejmowania racjonalnych decyzji. Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości wykorzystania obiektowego rachunku kosztów w działalności usługowej pasażerskiego transportu samochodowego. Zmierzając do osiągnięcia celu, omówiono istotę obiektowego rachunku kosztów oraz korzyści wynikające z jego stosowania. Przedstawiono informacje o spółce – specyfikę przedmiotu działalności, strukturę organizacyjną, bowiem wpływają one na kształt rachunku kosztów. Do rozwiązania przedstawionego problemu badawczego wykorzystano metodę analizy literatury przedmiotu, dokumentacji wewnętrznej badanej jednostki oraz metody porównań i wnioskowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 246-255
Keywords: obiektowy rachunek kosztów; usługi transportowe; object-oriented cost accounting; transportation services