Ustalanie wyniku finansowego w zakładzie gospodarowania odpadami posiadającym status regionalnej instalacji do przetwarzania odpadów komunalnych - Kowalak, Robert (Loss and profit statement for the waste disposal plants with regional installation to utilize the waste, 2018)
Artykuł przedstawia sposób ustalania wyniku finansowego w zakładzie gospodarowania odpadami, który posiada status regionalnej instalacji do przetwarzania odpadów komunalnych (RIPOK). Celem artykułu jest zaproponowanie obliczania wyniku finansowego, wykorzystując metody kalkulacji kosztów jednostkowych usługi związanej z przyjęciem odpadów komunalnych. Wynikiem analiz przeprowadzonych w badanym przedsiębiorstwie było stwierdzenie, że obliczenie wyniku finansowego dla regionalnej instalacji do przetwarzania odpadów komunalnych wymaga szczegółowej ewidencji ilościowo-wartościowej. W artykule przedstawiono: regulacje prawne związane z działalnością regionalnych instalacji do przetwarzania odpadów komunalnych, rachunek wyników zakładu gospodarowania odpadami i regionalnej instalacji do przetwarzania odpadów komunalnych. Efektem badań było opracowanie schematu obliczania wyniku finansowego dla regionalnej instalacji do przetwarzania odpadów komunalnych. Zastosowano następujące metody badawcze: analiza piśmiennictwa, indukcja, dedukcja, studium przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 177-186
Keywords: rachunek wyników; wynik finansowy; zakład gospodarowania odpadami; loss and profit statement; financial result; waste disposal plant