Gromadzenie danych z wykorzystaniem wymiarów finansowych - Chojnacka-Komorowska, Anna (Data collection using financial dimensions, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości gromadzenia danych w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych. Do tej pory najważniejszym narzędziem gromadzącym i klasyfikującym dane były systemy rachunkowości, obecnie jednak obowiązek ten przejmują komórki związane z zarządzaniem danymi, a dane elementarne gromadzone są z wykorzystaniem wymiarów finansowych. Artykuł powstał na podstawie studiów literaturowych, jak również obserwacji funkcjonowania działu zarządzania danymi w przedsiębiorstwie produkcyjnym. Autorka wskazuje możliwości zastosowania takiego rozwiązania w praktyce gospodarczej, prezentuje przykładową listę możliwych do wykorzystania wymiarów finansowych, ukazuje zalety takiego rozwiązania w stosunku do gromadzenia danych na potrzeby zarządzania w systemie rachunkowości
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 514, s. 85-94
Keywords: wymiary finansowe; controlling; dane; finansial dimentions; data