Cechy zarządzania zmianami w organizacji publicznej - Krukowski, Krzysztof; Zastempowski, Maciej (Management features of changes in public organization, 2018)
Zdolność do ciągłej i skutecznej zmiany to jeden z kluczowych czynników niezbędnych dla przetrwania współczesnej organizacji. W przypadku organizacji publicznych zmiany są stałym elementem funkcjonowania. Podstawowym zaś czynnikiem wpływającym na potrzebę wprowadzania zmian jest system celów i wartości. Zarządzanie zmianami jest procesem ciągłego odnawiania kierunku działania, struktur i możliwości organizacji, tak aby sprostać nieustannym, zmieniającym się potrzebom klientów zewnętrznych i wewnętrznych. Zmiana jest również stałą cechą życia organizacji publicznej, a zdolność do zarządzania nią jest postrzegana jako ważna kompetencja odnoszących sukcesy organizacji i ich menedżerów. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie specyfiki zarządzania zmianami w organizacjach publicznych. W ramach procesu realizacji celu postawiono następujące pytanie badawcze: Jakie są cechy zarządzania zmianami w organizacjach publicznych? Próbę odpowiedzi oparto na analizie literatury z zakresu zarządzania zmianą w organizacjach publicznych
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 3, s. 27-33
Keywords: zarządzanie zmianą; organizacja publiczna; change management; public organization