Wykorzystanie podejścia zwinnego w transformacji modelu biznesowego organizacji - Idzikowski, Wojciech (Use of agile approach in business model transformation of organisation, 2018)
Podejście zwinne powstało jako metodyka realizacji projektów rozwoju oprogramowania, natomiast obecnie stosowane jest w transformowaniu modeli biznesowych organizacji. Ze względu na rosnącą turbulentność otoczenia w wielu branżach niezbędne staje się identyfikowanie przez naukę metod, które pozwalałyby na kształtowanie potencjału przedsiębiorstw do podejmowania zmian, ciągłego rozwoju oraz odnowy. Artykuł został przygotowany na podstawie badań autora, które polegały na analizie blisko 50 organizacji w różnych branżach (w okresie ostatnich 12 lat). Przedstawiono w nim wycinek wyników badań w zakresie identyfikacji wykorzystania podejścia zwinnego w transformacji modelów biznesowych. Zostały również wskazane kierunki doskonalenia – metoda zwinna
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 3, s. 21-26
Keywords: podejście zwinne; marketing; zarządzanie procesami; transformacja modeli biznesowych; agile approach; process management; business models transformation