Kapitał ludzki jako czynnik sukcesu w zarządzaniu projektami - Goździewska-Nowicka, Agnieszka; Janicki, Tomasz; Popławski, Wojciech; Słupska, Urszula (Human capital as a factor for the success in project management, 2018)
Obszar związany z zarządzaniem ludźmi w organizacji jest jednym z głównych elementów odpowiadających za powodzenie projektów. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie kapitału ludzkiego jako czynnika sukcesu w zarządzaniu projektami. W artykule zaprezentowano wyniki badania empirycznego, które dotyczyło występowania dysfunkcji w projektach. Metodą pomiaru była technika CATI, czyli wspomagany komputerowo wywiad telefoniczny. Wielkość populacji była znana, wyniosła 8266 podmiotów. Były to przedsiębiorstwa z województwa kujawsko-pomorskiego, które w ostatnich pięciu latach swojej działalności realizowały projekty. Przy uwzględnieniu właściwych parametrów ustalono, że liczebność próby wynosi 147 podmiotów, natomiast przebadano 150 przedsiębiorstw. Tylko w 12% badanych organizacji pojawiły się dysfunkcje związane z kapitałem ludzkim i były one mało istotne. Nie spowodowały one w żadnym z projektów dużych trudności i nie wpłynęły na osiągniecie przez nie sukcesu
Management Forum, 2018, vol. 6, no. 3, s. 14-20
Keywords: kapitał ludzki; zarządzanie projektami; czynnik sukcesu projektu; human capital; project management; project success factor