Strategie zarządzania zobowiązaniami w grupach zakupowych - Zimon, Grzegorz (Liabilities management strategies in group purchasing organizations., 2018)
Grupy zakupowe to przykład organizacji wielopodmiotowych, których głównym zadaniem jest organizowanie wspólnych zakupów. Z działaniem grup zakupowych głównie kojarzony jest efekt skali, który pozwala uzyskać jednostce reprezentującej daną grupę silną pozycję w negocjacjach z dostawcą lub samym producentem. Korzyści, jakie przedsiębiorstwa uzyskują, to niskie ceny nabywanych towarów lub usług. Funkcjonowanie w ramach grupy zakupowej ma jednak również duży wpływ na strukturę pasywów, szczególnie zobowiązań. Przedsiębiorstwa działające w grupach zakupowych uzyskują bowiem pewne korzyści, które pozwalają im kształtować strategie zarządzania zobowiązaniami. Celem artykułu jest przedstawienie na przykładzie 34 przedsiębiorstw handlowych działających w grupie zakupowej wpływu poszczególnych strategii zarządzania zobowiązaniami na poziom bezpieczeństwa finansowego jednostek. Analiza została przeprowadzona na podstawie danych finansowych z 2016 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 468-477
Keywords: grupa zakupowa; zobowiązania; strategie; group purchasing organization; commitments; strategies