Pojemność informacyjna zmiany stanu produktów - Szydełko, Alfred (Information capacity of the change in the state of products, 2018)
Celem opracowania jest próba wskazania miejsca i roli zmiany stanu produktów w ustalaniu wyniku finansowego oraz uwarunkowań jej ujęcia i prezentacji w porównawczym rachunku zysków, a także jej walorów informacyjnych. Jako podstawową metodę badawczą zastosowano analizę literatury, głównie praktycznych poradników oraz regulacji prawnych, a wnioski sformułowano na podstawie metod dedukcji oraz rozumowania przez analogię. Przedstawione rozważania wykazały, że księgowy pomiar zmiany stanu produktów dokonuje się za pomocą różnorodnych, wielowariantowych procedur. Równocześnie wykazano, że poprawne ustalenie zmiany stanu produktów (w tym szczególnie jej poszczególnych elementów składowych) pozwala na prawidłowe ustalenie kluczowych kosztów, a w konsekwencji wyniku finansowego. Zmiana stanu produktów jest też kategorią analityczną i jej właściwe uwzględnianie w procesach decyzyjnych powinno mieć miejsce w przypadku, gdy jej wielkość jest istotna
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 395-403
Keywords: zmiana stanu produktów; rachunek kosztów; rachunek zysków i strat; change in the state of products; cost accounting; profit and loss statement