Uwarunkowania racjonalności w gospodarowaniu środkami publicznymi w jednostkach samorządu terytorialnego - Szołno, Olga (Conditions for rationality in the management of public funds in local governments units, 2018)
Jednostki samorządu terytorialnego wykonując szereg zadań publicznych i dysponując przy tym ograniczonymi środkami, powinny kierować się zasadą racjonalnego gospodarowania. Niezbędne jest zatem przeprowadzanie pogłębionych analiz oraz ustalanie kosztów podejmowanych działań. Celem artykułu jest wskazanie znaczenia racjonalności oraz potrzeby i możliwości wdrożenia instrumentów controllingu, w tym budżetowania zadaniowego jako narzędzia wspomagającego efektywne i skuteczne gospodarowanie w jednostkach samorządu terytorialnego. Dla realizacji celu dokonano przeglądu literatury przedmiotu, zastosowano także metody wywiadu oraz obserwacji celem pozyskania danych empirycznych. Badania przeprowadzono w wybranych miastach na prawach powiatu. Obecna procedura budżetowania nie pozwala na precyzyjną wycenę kosztów oraz efektywności i skuteczności wydatkowanych środków publicznych, stąd konieczne staje się wdrożenie budżetowania zadaniowego, jednak niekiedy wątpliwa jest prawidłowość przyjętych rozwiązań i brak w tym zakresie kompleksowości. Dlatego wspierany powinien być szeregiem instrumentów controllingowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 373-382
Keywords: racjonalność; efektywność; skuteczność; budżet zadaniowy; controlling; jednostka samorządu terytorialnego; rationality; effectiveness; efficiency; performance budgeting; localgovernment unit