Limitowanie kosztów w rachunku wyniku podatkowego - Poszwa, Michał (Limiting tax costs, 2018)
Celem artykułu jest ocena mechanizmu limitowania wysokości kosztów, które mogą być uwzględnione w rachunku wyniku podatkowego. Ten sposób ograniczania wartości kosztów uzyskania przychodów jest stosowany do coraz szerszego ich zakresu przedmiotowego. Wynika to z dążenia ustawodawcy do ograniczenia erozji bazy podatkowej oraz agresywnej optymalizacji. W opracowaniu zastosowano metodę analizy treści aktów prawnych, publikacji dotyczących omawianego problemu oraz wiedzę uzyskaną w drodze własnych obserwacji. W szczególności przeprowadzono analizę konsekwencji przedmiotowych ograniczeń dla podatników polegających na zwiększeniu efektywnej stopy opodatkowania, kosztów administracyjnych i ryzyka podatkowego. Zastosowanie mechanizmu parametrycznego stwarza u podatnika problem decyzyjny, którego istotą jest minimalizacja negatywnych konsekwencji ograniczeń w uznawaniu kosztów. Identyfikacja sposobów limitowania kosztów uzyskania przychodów pozwoli na ocenę wpływu ograniczeń na sytuację podatnika i podjęcie przez niego ewentualnych działań zmniejszających negatywne konsekwencje
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 315-322
Keywords: koszty uzyskania przychodów; limitowanie kosztów; wynik podatkowy; tax dedactible costs; limiting costs; tax result