Sprawozdawczość samorządów w zakresie wydatków i dokonań edukacyjnych - Nucińska, Joanna (Local government units’ reporting on educational expenditure and achievements, 2018)
Streszczenie: Celem artykułu jest ocena zawartości informacyjnej sprawozdań jednostek samorządu terytorialnego (dalej: j.s.t.) w zakresie wydatków na cele edukacyjne oraz dokonań w tej dziedzinie. Badaniami objęto informacje o stanie realizacji zadań oświatowych j.s.t. oraz roczne sprawozdania opisowe j.s.t. z wykonania budżetu w części dotyczącej edukacji. Dla realizacji celu badawczego opracowano studia przypadków dla trzech wybranych miast (Gdańsk, Kraków, Szczecin) na podstawie analizy danych empirycznych dostępnych w ww. sprawozdaniach za lata szkolne 2014/2015-2016/2017 oraz budżetowe 2014-2016. Otrzymane wyniki wskazują na zróżnicowaną pojemność informacyjną analizowanych sprawozdań w zakresie wydatków i dokonań edukacyjnych dla badanych j.s.t.. Autorka postuluje nadanie charakteru zarządczego omawianej sprawozdawczości poprzez wzrost wykorzystania publikowanych tam informacji jako wsparcia decyzji j.s.t. w procesie zarządzania edukacją
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 304-314
Keywords: finansowanie edukacji; wydatki budżetowe; samorząd terytorialny; informacje oświatowe; education financing; budgetary expenditure; local government units; educationalreports