Aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży w aspekcie zasady wiernego i rzetelnego obrazu - Kaczmarczyk, Angelika (Non-current assets held for sale in terms of true and fair view, 2018)
Aktywa przeznaczone do sprzedaży są pozycją wykazywaną odrębnie według Międzynarodowych Standardów Rachunkowości. Jeśli podmiot gospodarczy planuje zbyć dane aktywa trwałe, nie powinny być one wyceniane w taki sam sposób jak środki trwałe. Polskie przepisy prawa bilansowego nie poruszają problemu aktywów trwałych przeznaczonych do sprzedaży. Celem artykułu jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, jak i czy w ogóle w sprawozdaniu finansowym sporządzanym zgodnie z polskim prawem bilansowym zaprezentować aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży, tak by spełniona była jedna z podstawowych zasad rachunkowości – zasada wiernego i rzetelnego obrazu. Dla realizacji powyższego celu posłużono się następującymi metodami badawczymi: analiza literatury, analiza aktów prawnych z badanego zakresu, analiza sprawozdań finansowych, dedukcja
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 180-187
Keywords: aktywa trwałe; sprzedaż; wycena; non-current assets; sale; valuation