Controlling działalności naukowej a parametryzacja jednostek naukowych - Jaworski, Jacek; Krzykowski, Grzegorz (Controlling of the scientific activity vs. parameterization of scientific entities, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest określenie ram koncepcyjnych systemu controllingu działalności naukowej uczelni wyższej w świetle kryteriów kategoryzacji jednostek naukowych. W pierwszej części artykułu zakreślono zasady oceny działalności naukowej ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zarządzania uczelnią w zakresie osiągania określonych celów kategoryzacyjnych. Druga część zawiera odniesienie planowanych działań i osiągnięć do ponoszonych wydatków oraz proponowane kierunki pomiaru ich efektywności. Ramy koncepcyjne systemu controllingu działalności naukowej zakładają funkcjonowanie trzech podsystemów. Pierwszy z nich obejmuje bieżącą ewidencję dokonań naukowych (według zasad parametryzacji) oraz równoległą ewidencję ponoszonych na ten cel kosztów. Drugi podsystem opiera się na porównaniach. Podstawą tychże porównań jest poprzedni okres parametryzacji oraz wartości referencyjne ocen wyższej kategorii naukowej. Trzeci z podsystemów obejmuje zestaw wskaźników umożliwiających pomiar efektywności prowadzonej działalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 170-179
Keywords: system controllingu; działalność naukowa; zarządzanie nauką; pomiar osiągnięć naukowych; parametryzacja; controlling systems; scientific activity; science management; measurement of scientific achievements; parameterization